Installatie sensor

1 minuut gelezen

Het eerste Wase open-data burger meetinstrument dat fijn stof concentraties meet is vandaag geinstalleerd in de de priesteragie wijk te Sint-Niklaas. Niet enkel als burger meetinstrument is dit een primeur, immers voor het Waasland zijn de dichtste open-data meetinstrumenten van onze overheid -Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL)- te vinden nabij Gent en Antwerpen.

Om de drie minuten wordt de luchtvochtigheid, temperatuur en concentratie van fijn stof deeltjes met grote 2.5um en 10um gemeten. Hoe minder van deze fijn stof deeltjes er aanwezig zijn in de lucht hoe beter voor onze gezondheid. Meer over het verband tussen lucht kwaliteit en de gevolgen op onze gezondheid kan je bijvoorbeeld vinden in volgende voordrachten.

De resultaten van deze metingen zijn onmiddelijk en voor iedereen beschikbaar via het internet. Automatisch worden ook dag-, week- en jaar-overzichten van de temperatuur, luchtvochtigheid en fijnstof metingen gemaakt.

We hebben ook een aanvraag ingediend om het instrument te koppelen in het netwerk van Code For Germany. Hun netwerkt verzamelt alle gegevens van gelijkaardige instrumenten. Momenteel bestaat het netwerk uit een paar duizend zulke instrumenten gespreid over iets meer dan 20 landen.

Bijgewerkt: